9 вересня 2014 виповнюється 245 років від дня народження Івана Котляревського (1769–1838) — письменника, поета, драматурга, громадського діяча.

Іван Петрович Котляревський — видатний український письменник кінця ХVIII—поч. ХІХ ст., перший класик нової української літератури.

Перші кроки серйозної літературної діяльності Котляревського проходили в умовах певних етнографічних занять, вивчення народної мови і зближення з народом. Іван Петрович Котляревський залишив у спадщину лише п’ять художніх творів: поему «Енеїда», п’єсу«Наталка Полтавка», водевіль «Москаль-чарівник», послання-оду «Пісня на новий 1805-й год...» та переспів російською мовою оди «Сафо».

Котляревський підтримував зв’язки з письменниками, вченими Петербурга, Харкова та інших культурних центрів, був почесним членом Харківського, а згодом і Петербурзького «Вільного товариства словесності». Це була не лише шана Котляревському, а й визнання української мови та літератури. За плідну діяльність на ниві освіти й театру Івана Петровича було нагороджено діамантовим перснем.

Кiлькiсть переглядiв: 0